Dioptrické šošovky
23/8/21

Úľava očí v modernej dobe – relaxačné dioptrické šošovky

Moderná doba sa vyznačuje zvýšeným využívaním zraku na stredné a blízke vzdialenosti. Častejšie ako kedykoľvek predtým sa náš zrak sústreďuje napríklad na steny a interiér kancelárie, domova, TV, PC obrazovky, mobilného telefónu a mohli by sme menovať mnoho iných príkladov.

Náš zrak ale evolúcia vybavila pohodlným videním na nekonečno, čo je v optike vzdialenosť cca 10 a viac metrov. Na všetky vzdialenosti pod túto hodnotu už naše oči zapájajú ciliárne očné svaly, ktoré napínajú a uvoľňujú systém ktorý mení akomodáciu očnej šošovky. Tento svalový systém sa ako každý sval dokáže unaviť a po určitej dobe sa videnie stáva namáhavejším a zahmleným, zvyšuje sa produkcia slzného aparátu a nastupujú astenopické potiaže. Tento proces je možné ale do značnej miery spomaliť resp. zastaviť – používame k tomuto účelu relaxačné šošovky.

Relaxačné dioptrické okuliarové šošovky patria do kategórie progresívnych viac-ohniskových šošoviek, slúžia navidenie do diaľky, celodenné i čiastočné nosenie. Od bežných šošoviek sa líšia progresívnym nárastom dioptrii v spodnej časti šošovky a to v rozmedzí od 0,5do 1,0 dioptrie, prinášajú akomodačný prídavok do blízka a umožňujú znížené namáhanie ciliárnych svalov a akomodačného aparátu. Pri zábruse do okuliarovéhorámu optik zhodnotí polohu očí a hlavy celkovo a upravuje centráciu pre tento účel – maximálny relax pri videní do blízka s akomodačným prídavkom v spodnej časti šošovky. Na dioptrických šošovkách nie je vidno žiadny predel – z estetického hľadiska sa jedná o jednoliate sklá. Často sa  u týchto šošoviek využíva aj systém kontroly modrého svetla – ale o tom inokedy. :)